Themadag terugblik: discussie beroepsvisserij

6550
10 jul 2019

Eén van de onderwerpen tijdens de landelijke themadag 'Toekomst van de sportvisserij' op 22 juni in Papendal ging over de relatie sport- en beroepsvisserij. Die dag gingen sport- en beroepsvissers met elkaar in discussie. Deze sessie is inmiddels uitgewerkt en er is een video van gemaakt.

Sport- en beroepsvisserij lijken geen natuurlijke bondgenoten. En dat is best vreemd, want ze delen dezelfde passie: vissen! In veel gebieden wordt dan ook goed samengewerkt en kunnen beide partijen prima met elkaar door dezelfde sluisdeur. Maar wanneer het niet goed gaat, slaat de vlam al snel in pan. Dit leidt bijvoorbeeld tot heftige discussies op social media.

Marco Kraal stelt in zijn voorwoord van Visionair 51 dat de wereld van vis en visserij wordt bevolkt door bijzonder gepassioneerde mensen: “En vanuit die emotie wordt er met name via social media nogal eens fel gereageerd op zaken die aan die passie raken. 

Regelmatig laaien de discussies hoog op en lijkt de nuance ver te zoeken. Hoe doorbreek je die impasse?” “Simpel”, stelt Kraal: “Ga ouderwets met elkaar in gesprek en luister naar elkaar, het liefst door elkaar op te zoeken en een echt gesprek aan te gaan. Zelfs in die emotionele visserijwereld blijken kennis en redelijkheid dan weer de basis te kunnen vormen van respectvolle beschouwingen en vruchtbare discussies.”


Lagerhuisdebat


Tijdens de Lagerhuisdiscussie op de themadag ‘Toekomst van de sportvisserij’ op 22 juni 2019 in Papendal hebben we precies dat gedaan: samen - sport- én beroepsvisserij - in gesprek en in discussie over één van de oudste en heetste hangijzers uit de visserij. Discussieleider Jerry Helmers van Dé Nederlandse Debatclub verwoordde het in zijn eerste met-de-deur-in-huis stelling als: ”Sportvisserij heeft geen toekomst in Nederland als de beroepsvisserij blijft bestaan”.



Brede discussie


De bovenstaande video impressie laat de discussie in zijn volle breedte zien. Sportvissers ergeren zich vooral aan het feit dat er in hun ogen met sommige beroepsvissers geen afspraken kunnen worden gemaakt. In de discussie worden het IJsselmeer, de Biesbosch en de Benedenrivieren genoemd als probleemgebieden. Sport- en beroepsvisserij zijn er hier nog onvoldoende in geslaagd om met elkaar afspraken te maken. Rechtszaken hebben hier niet geleid tot een oplossing. En de overheid heeft de discussie veelal aan de sector overgelaten.

Wanneer sport- en beroepsvisserij wel tot afspraken komen en deze worden vastgelegd in een visplan, blijkt het in de praktijk echter heel goed mogelijk om op een goede manier samen te werken. In Friesland, Zeeland en Zuid-Holland zijn daar bijvoorbeeld prima voorbeelden van te vinden. Iedereen moet zich dan wel aan de afspraken houden en er is voldoende controle nodig om dit ook te borgen. Helaas zitten er echter rotte appels onder de beroepsvissers. Maar heb je die ook niet onder de sportvissers?



Helm en wapenstok


Aan het eind van de themadag kon discussieleider Jerry Helmers opgelucht constateren dat het niet erg was dat hij geen helm en wapenstok bij zich had. Als we met elkaar in gesprek gaan en elkaar opzoeken, blijkt er veel begrip voor elkaars standpunten te zijn en voert de redelijkheid de boventoon.

De belangrijkste conclusie voor dit onderwerp voor deze dag lijkt dus: sport- en beroepsvisserij moeten met elkaar in gesprek, hebben veel dezelfde belangen en begrip voor elkaars standpunten en kunnen er dan ook samen uitkomen. We weten wat ons de komende tijd te doen staat!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.